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GEORGIA GOVERNMENT TRANSPARENCY &  
CAMPAIGN FINANCE COMMISSION 

Advisory Opinion 
2016-02 

In response to a request on April 28, 2016, from Robert Highsmith, the Georgia Government 
Transparency and Campaign Finance Commission advises that contributions to and 
expenditures from newsletter funds established under I.R.C. § 527(g) do not need to be reported 
as candidate contributions and expenditures under Georgia’s Campaign Finance Act if the 
contributions or expenditures were not made for the purpose of influencing the nomination for 
election or election of a candidate or official.  The mere registration of a newsletter fund under 
I.R.C. § 527(g), however, does not create an irrebuttable presumption that the contributions to 
or expenditures from the funds are not “contributions” or “expenditures” under Georgia law, 
and an independent examination must be made in each case to determine whether the funds have 
not been used in a manner that subjects them to disclosure under Georgia law. 

Question Presented 
 

Do contributions to and expenditures from a newsletter fund established under 26 
U.S.C. § 527(g) that are used solely for the preparation and circulation of a 
newsletter, consistent with the terms of § 527(g), constitute “contributions” or 
“expenditures” under the Campaign Finance Act that must be disclosed under the 
Act? 

Background 
 

Section 527(g) of the federal Internal Revenue Code provides: 
 

(g) Treatment of newsletter funds 

(1) In general.  For purposes of this section, a fund established and 
maintained by an individual who holds, has been elected to, or is a 
candidate (within the meaning of paragraph (3)) for nomination or 
election to, any Federal, State, or local elective public office, for use by 
such individual exclusively for the preparation and circulation of such 
individual’s newsletter shall, except as provided in paragraph (2), be 
treated as if such fund constituted a political organization. 

(2) Additional modifications.  In the case of any fund described in 
paragraph (1) -- 

(A) the exempt function shall be only the preparation and circulation 
of the newsletter, and 
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(B) the specific deduction provided by subsection (c)(2)(A) shall not 
be allowed. 

(3) Candidate.  For purposes of paragraph (1), the term “candidate” 
means, with respect to any Federal, State, or local elective public office, 
an individual who -- 

(A) publicly announces that he is a candidate for nomination or 
election to such office, and 

(B) meets the qualifications prescribed by law to hold such office. 
 
26 U.S.C. § 527(g) (sometimes “I.R.C. § 527(g)”). 
 
Treating a newsletter fund as a “political organization” under § 527(g) exempts the fund from 
taxation if the fund only collects or expends money on “exempt functions.” See I.R.C. § 527(c)(1) 
(“gross income” for a defined “political organization” excludes “exempt function income”).1 For 
newsletter funds, exempt functions are “only the preparation and circulation of the newsletter,” 
id. at (g)(2)(A), and include, among other things, secretarial services, printing, addressing, and 
mailing. 26 C.F.R. § 1.527-7(c).  Significantly, the Code of Federal Regulations expressly 
provide: “Newsletter fund assets may not be used for campaign activities.” 26 C.F.R. § 
1.527-7(d).   
 
Section 527 political organizations are generally required to file monthly or quarterly disclosures 
related to the contributions they receive and the expenditures they make via the filing of an IRS 
Form 8872 disclosure.  See I.R.C. § 527(j).  However, this disclosure is not required if the 527 
organization is, among other things, a “qualified State or local political organization.” Id. at 
(j)(5)(C).  Nonetheless, to be a “qualified state or local political organization” the entity or fund 
must be: 
 

(ii) … subject to State law that requires the organization to report (and it so 
reports) -- 

(I) information regarding each separate expenditure from and 

                                                 
1 Under § 527: 

(3) … "exempt function income" means any amount received as-- 
(A) a contribution of money or other property, 
(B) membership dues, a membership fee or assessment from a member of the political 
organization, 
(C) proceeds from a political fundraising or entertainment event, or proceeds from the sale of 
political campaign materials, which are not received in the ordinary course of any trade or 
business, or 
(D) proceeds from the conducting of any bingo game (as defined in section [I.R.C. §] 513(f)(2)) 
to the extent such amount is segregated for use only for the exempt function of the political 
organization. 

26 U.S.C. § 527(c)(3).  The general rules for exemption of “political organizations” under § 527 are different 
than those for newsletter funds, for, while a newsletter fund is defined as a “political organization” it may not 
engage campaign activities while campaign activities are precisely what other 527 political organizations 
engage in. 
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contribution to such organization, and 

(II) information regarding the person who makes such contribution or 
receives such expenditure, which would otherwise be required to be 
reported under this section, and 

(iii) with respect to which the reports referred to in clause (ii) are (I) made public 
by the agency with which such reports are filed, and (II) made publicly available 
for inspection by the organization in the manner described in section [I.R.C. §] 
6104(d). 

  
26 U.S.C.S. 527(e)(5).  Thus, if the newsletter fund does not report under State law, it is required 
to report under federal law. On the other hand, if it is required to report under State law – and 
does so report – then it is likely not required to file reports under federal law. 
 
On April 28, 2016, Robert Highsmith of Holland & Knight LLP, requested an advisory opinion 
as to whether a public officer and/or candidate for public office, in this instance a member of 
the Georgia General Assembly, must report Georgia’s Campaign Finance Act contributions to 
and expenditures from a newsletter fund established under I.R.C. § 527(g).  
 

Discussion 
 

The Campaign Finance Act (hereinafter “CFA”), O.C.G.A. § 21-5-1 et. seq., requires every 
public officer and candidate for public office to file periodic campaign finance disclosures and 
personal financial statements with the Commission in the form of Campaign Contribution 
Disclosure Reports (CCDRs) and Personal Financial Disclosure Statements (PFDS), 
respectively.  See O.C.G.A. §§ 21-5-2, 21-5-34(a)(1)(A), and 21-5-50(a)(1). In addition to 
requiring periodic disclosures, the CFA also regulates the amount and types of contributions and 
expenditures that public officers and candidates for public office are permitted to accept and 
make in their bid to either obtain or retain elected office.  See generally O.C.G.A. §§ 21-5-30.1, 
21-5-30.2, 21-5-33, and 21-5-41. 
 
Georgia’s CFA contains no provision or exemption for “newsletters” from candidates or public 
officers.2  The Commission, therefore, must determine whether contributions to and 
expenditures from a newsletter fund established under I.R.C.  § 527(g) would be “contributions” 
or “expenditures” to a “candidate” within the meaning of the CFA.   
 

                                                 
2 The CFA does provide: 

No agency and no person acting on behalf of an agency shall make, directly or indirectly, any 
contribution to any campaign committee, political action committee, or political organization or to 
any candidate; but nothing in this Code section shall prohibit the furnishing of office space, facilities, 
equipment, goods, or services to a public officer for use by the public officer in such officer's 
fulfillment of such office. 

O.C.G.A. § 21-5-30.2.  Thus, if a newsletter issued by a public officer is a contribution to the public officer as 
“candidate,” within the meanings of the CFA, the newsletter could not be issued by the agency.  If, however, the 
newsletter is simply in fulfillment of office and is not a contribution, within the meaning of the CFA and, 
specifically, § 21-5-30.2, then the newsletter could, in theory, be issued by the agency without violating the CFA. 
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In analyzing this question the Commission assumes that the newsletter fund is, in fact, properly 
constituted and operating under I.R.C.  § 527(g).  This entails assuming that the newsletter fund 
is not being used for campaign activities.  That is because the I.R.C. expressly forbids newsletter 
funds from being used for campaign activities.  26 C.F.R. § 1.527-7(d).  A newsletter fund that 
is being used for campaign activities would not qualify as exempt under the I.R.C. and, likewise, 
contributions and expenditures to and from such a fund would plainly be “contributions” and 
“expenditures” that must be reported under the CFA.3 
 
In determining what constitutes a “contribution” or an “expenditure,” the Commission looks to 
the CFA’s definitions of the terms.  Under the CFA: 
 

"Contribution" means a gift, subscription, membership, loan, forgiveness 
of debt, advance or deposit of money or anything of value conveyed or 
transferred for the purpose of influencing the nomination for election or 
election of any person for office, bringing about the recall of a public officer 
holding elective office or opposing the recall of a public officer holding 
elective office, or the influencing of voter approval or rejection of a proposed 
constitutional amendment, a state-wide referendum, or a proposed question 
which is to appear on the ballot in this state or in a county or a municipal 
election in this state. The term specifically shall not include the value of 
personal services performed by persons who serve without compensation from 
any source and on a voluntary basis. The term "contribution" shall include 
other forms of payment made to candidates for office or who hold office 
when such fees and compensation made can be reasonably construed as a 
campaign contribution designed to encourage or influence a candidate or 
public officer holding elective office. The term "contribution" shall also 
encompass transactions wherein a qualifying fee required of the candidate is 
furnished or paid by anyone other than the candidate. 

 
O.C.G.A. § 21-5-3(7) (emphasis added). 
 
Similarly: 
 

"Expenditure" means a purchase, payment, distribution, loan, advance, 
deposit, or any transfer of money or anything of value made for the 
purpose of influencing the nomination for election or election of any 
person, bringing about the recall of a public officer holding elective office or 
opposing the recall of a public officer holding elective office, or the 
influencing of voter approval or rejection of a proposed constitutional 
amendment, a state-wide referendum, or a proposed question which is to appear 
on the ballot in this state or in a county or a municipal election in this state. The 

                                                 
3 While a newsletter fund that is being used for campaign activities under the meaning of federal law – and so does 
not qualify for exempt federal tax treatment under I.R.C. § 527 – would plainly constitute “contributions” and 
“expenditures” under the CFA, see O.C.G.A. § 21-5-3(7), (12)(definitions), the converse is not necessarily so: it is  
possible that payments that do not constitute “campaign activities” under federal law may still constitute 
“contributions” or “expenditures” under the CFA. 



AO 2016-02 
Page 5 of 6 

term specifically shall not include the value of personal services performed by 
persons who serve without compensation from any source and on a voluntary 
basis. The term "expenditure" shall also include the payment of a qualifying fee 
for and on behalf of a candidate. 

 
O.C.G.A. § 21-5-3(12) (emphasis added).  See also 52 U.S.C.S. §§ 30101(8)(A)(i), 
30101(9)(A)(i) (definitions of “contribution” and “expenditure” under federal law, similar 
in their terms to Georgia’s). 
 
In short, as relevant here, “anything of value made for the purpose of influencing the 
nomination for election or election of any person” constitutes a “contribution” and 
“expenditure” under the CFA.  Contributions to and expenditures from a newsletter fund 
meet this definition (since, as monetary amounts related to a fund, they fall into the 
category of “anything of value”) if they are “made for the purpose of influencing the 
nomination for election or election of any person.” 
 
The primary purpose of a newsletter, however, may not be to “influence the nomination 
for election or election of an official” but to provide information to the official’s 
constituents.4  And, indeed, federal law seems to envision providing information to 
constituents as the primary purpose of newsletter funds.  As noted above, it may not be 
used for campaign activity, 26 C.F.R. § 1.527-7(d); it is, in short, a newsletter. 
 
The mere fact that a newsletter enhances a candidate’s or official’s name recognition does not, 
in itself, make the primary purpose of the newsletter to influence the nomination for election or 
election of a candidate or an official. Nor does the fact that the newsletter ties activities to a 
candidate or official make the primary purpose of the newsletter to influence the nomination for 
election or election of a candidate or an official.  If the primary purpose of the newsletter is to 
provide information rather than to campaign for a candidate or official, contributions to and 
expenditures from the newsletter’s fund do not constitute “contributions” or “expenditures” 
under the CFA.   
 
Each newsletter must be examined on a case-by-case basis (by the Commission and its staff, 
when an appropriate complaint is received) to determine whether its primary purpose is as a 
newsletter or, rather, to influence the nomination for election or election of a candidate or an 
official. The reference in the newsletter to a specific candidacy by the candidate or official, the 
closeness of the newsletter’s distribution to the date of an election, the scope of distribution of 
the newsletter, the presence of political attacks on opposing candidates or viewpoints, and the 
solicitation of funds or political support by the newsletter may show that it’s primary purpose is 
not to disseminate news but to solicit voters or campaign contributions.  Cf. 52 U.S.C. 
30104(f)(3) (defining “electioneering communication”).  If the primary purpose of the fund’s 
activities is, in light of all of the facts, to influence the nomination for election or election of a 
Georgia candidate or official, then the filings and disclosures mandated by the CFA must be 

                                                 
4 Of course, an action may have more than one purpose or goal.  We look to the primary purpose in interpreting the 
CFA’s “contribution” and “expenditure” definitions.  If we did not, any activity of any kind related to a candidate 
or elected official could be a contribution or expenditure if the activity has any value, since all activities of all kinds 
may have the effect of influencing the nomination for election or election of the person. 
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made. 
 
The fact that a newsletter fund qualifies under I.R.C. § 527(g) newsletter, however, creates a 
rebuttable presumption that the primary purpose of the fund is not to influence the nomination 
for election or election of a candidate or an official since such a qualifying fund cannot be used 
for a political purpose.  The fact that a fund may be so registered or accepted by the I.R.S., 
however, does not dispositively establish that the fund is not receiving “contributions” or 
making “expenditures” within the meaning of Georgia law.  The Commission, and Georgia 
agencies in general, are not bound by such independent conclusions but must make an 
appropriate analysis in each case as governed by Georgia law. 

Conclusion 
 
For the forgoing reasons, the Georgia Government Transparency and Campaign Finance 
Commission advises contributions to and expenditures from newsletter funds established under 
I.R.C. § 527(g) do not need to be reported as candidate contributions and expenditures under 
Georgia’s Campaign Finance Act if the contributions or expenditures were not made for the 
purpose of influencing the nomination for election or election of a candidate or official.  The 
mere registration of a newsletter fund under I.R.C. § 527(g), however, does not create an 
irrebuttable presumption that the contributions to or expenditures from the funds are not 
“contributions” or “expenditures” under Georgia law, and an independent examination must be 
made in each case to determine whether the funds have not been used in a manner that subjects 
them to disclosure under Georgia law.  Moreover, the Commission advises that the 
nondisclosure to the Commission of such a newsletter funds’ contributions or expenditures may 
trigger the disclosure requirements of federal law pursuant to 26 U.S.C.S. 527(e)(5).   
 
This Advisory Opinion concerns the application of the Georgia Government Transparency and 
Campaign Finance Act, or regulations prescribed by the Georgia Government Transparency and 
Campaign Finance Commission, to the specific facts, transaction or activity set forth supra. 
 
 
Advisory Opinion 2016-02 is hereby adopted by the Commission in conformity with O.C.G.A. 

§ 21-5-6(13) on , 2016. 

 
 
 
  

R. Lawton Jordan, III 
Chair of the Commission 

 

AO 2016-02 prepared by Stefan Ritter and Robert S. Lane.      
June 21, 2016. 
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